Jannemieke van Wolferen 2018-03-05T12:04:58+00:00

Jannemieke van Wolferen

 

Jannemieke van Wolferen werkt als ergotherapeut bij Brum.

“Als ergotherapeut is je doel kinderen zoveel mogelijk zelfstandigheid te geven. Voor het ene kind is dat het aanzetten van de ventilator of zijn favoriete muziek met een grote knop. Zo kan het kind zelf bepalen wanneer iets aangaat. Voor het andere kind zijn het problemen met knippen en gaan we dat oefenen. Soms helpt een aangepaste schaar, of een goede stoel zodat het kind een goede uitgangshouding heeft om vanuit te werken.

Sommige kinderen komen niet tot het onderzoeken en spelen met speelgoed, omdat ze problemen hebben met het verwerken van tastprikkels. We behandelen dan die afweer, zodat ze speelgoed durven te pakken en onderzoeken.

Jannemieke van Wolferen

 

Jannemieke van Wolferen

Het is een heel breed vak. Je kijkt naar het kind en zijn omgeving en observeert waarom iets niet lukt. Je onderzoekt wat mogelijk is, zodat het kind wel meer zelfstandigheid krijgt door bijvoorbeeld vaardigheden te oefenen, dingen op een andere manier te doen of een hulpmiddel in te zetten.

Ik vind het uitdagend om samen met het team te kijken hoe kinderen tot bloei kunnen komen. Samen te zoeken naar de sterke kanten van de kinderen en te kijken hoe we die verder kunnen stimuleren, zodat kinderen regie krijgen over hun leven en omgeving.

Als ik de glimlach van een kind zie als iets lukt, word ik enthousiast. Bijvoorbeeld als een kind zijn K3 filmpje zelf kan starten of vrij kan spelen. Het leuke van het werken bij Brumbrum is dat we daar met het hele team van genieten en aan werken.

Ik vind BrumBrum een geweldige plek voor kinderen. Ze worden gezien, er is tijd en aandacht. Ook ouders worden gehoord. De begeleiding staat open voor advies en ik merk dat adviezen snel geïntegreerd worden. Dat gaat trouwens verder dan alleen het opvolgen van aanbevelingen. Op basis daarvan bedenken de begeleidsters zelf weer andere dingen die de kinderen kunnen helpen. Dat werkt inspirerend.”

Jannemieke werkt niet alleen bij ons, maar ook bij Bartiméus als ergotherapeute. Bartiméus is een instelling voor mensen met een visuele beperking. Ook vanuit die functie begeleidt ze een aantal kinderen bij BrumBrum.